Sunday, June 1, 2014

Beckham 1999

Beckham u Zagrebu

Ukoliko ga možda na prvi pogled niste prepoznali, glavni lik današnje storije o fotografiji je čuveni nogometaš David Beckham, 1999. još mladoliki momak u dresu Manchester Uniteda s bijelom kapom na glavi. Fotografija je nastala navečer 27. listopada 1999. godine, dan prije susreta 5. kola Lige prvaka, nakon treninga kojeg su momci Sir Alexa Fergusonaodradili na Maksimiru. U tom trenutku, izuzev činjenice da je tada u 24. godini već bio priznat kao iznimno talentirani nogometaš, te godine čak i u najužoj konkurenciji za svjetskog nogometaša godine, vjerojatno nije niti pomišljao kako će tijekom sljedećih godina postati najpoznatiji i najpopularniji nogometaš na svijetu. I da će se oženiti Victoriom Adams, članicom tada iznimno popularnog britanskog ženskog sastava »Spice girls«.

No, vratimo se za trenutak natrag u tu 1999. godinu i povijesno gostovanje Manchester Uniteda u Zagrebu. Bila je to zasigurno jedna od najjačih i najatraktivnijih klupskih utakmica ikad odigranih u glavnom gradu Hrvatske. Te je godine tadašnja Croatia, kako se tada Dinamo zvao, vođena argentinskim stručnjakom Osvaldom Ardilesomigrala u skupini Lige prvaka skupa s Manchester Unitedom, Olympicom (Marseilles) i Sturmom (Graz) i u prvom kolu napravila jedan od najboljih rezultata u povijesti kluba odigravši neodlučeno (0-0) na Old Traffordu. Zagrebački uzvrat pobudio je golemu pozornost javnosti, a unaprirasprodani stadion u Maksimiru i nije bio neka senzacionalna vijest. Jer, svi su željeli uživo vidjeti strašnu momčad u sastavu: Mark Bosnich, Denis Irwin, Jaap Stam, David Beckham, Andy Cole (Jordi Cruyff ), Ryan Giggs, Phil Neville, Roy Keane, Paul Scholes (Jonathan Greening ), Dwight Yorke (Ole Gunnar Solskjaer), Henning Berg Jonathan, koja je u sezoni 1999./2000. branila naslov pobjednika Lige prvaka.
Večer prije susreta, tijekom treninga koji je momčad Manchestera održala na Maksimiru, dogodio se i mali incident, koji je zahvaljujući spretnosti jednog hrvatskog fotoreportera ostao zabilježen i sutradan postao udarnom sportskom vijesti u Engleskoj. Naime, vježbajući udarce na gol, jedan je nogometaš gostujuće momčadi loptom, naravno posve slučajno, pogodio u glavu plavokosu djevojčicu koja je stajala iza gola čekajući završetak treninga i šansu da dobije autogram od nogometaša. Djevojčica je od siline udarca pala na travnjak i počela plakati, što je David Beckham odmah zamijetio, dotrčao do nje i počeje tješiti. A kada je prestala plakati, skinuo je gornji dio svoje trenerice i darovao joj u znak »iskupljenja« zbog neugodnosti koju je doživjela. Brzi profesionalni refleks na okidaču fotoaparata zabilježio je taj trenutak, engleske su kolege odmah kutu fotku i ona je sutradan osvanula na naslovnicama nekih britanskih dnevnih listova.
Naravno, sutradan navečer nije bilo nikakvog »tješenja«, jer je Manchester zaigrao protiv Croatie u punoj snazi, a upravo je David Beckham u 32. minuti doveo svoju momčad u vodstvo. Na koncu je bilo 2-1 za goste (0-2, Kean49', 1-2, Prosinečki 90'), a cijeli je stadion pljeskao jednoj od najjačih klupskih momčadi u povijesti.
Nogometnu slavu i popularnost, ulaskom u mondenski svijet nakon kasnijeg vjenčanja sa spice girl Victorijom (Posh), Beckham je višestruko uveličao i u prvim godinama 21. stoljeća postao svojevrsni zaštitni znak novog, »metro stila« za mušakrce koji brinu o sebi. Uslijedile su brojne promjene frizura i stylinga (na SP-u je patentirao frizuru koja podsjeća na friz Irokeza – beckhamovka), postao je zaštitnim znakom brojnih modnih kuća i novac od reklamnih ugovora golemo je nadvisio vrijednost profesionalnih nogometnih ugovora. Možda je i to bio jedan od glavnih razloga njegova sukoba s trenerom Fergusonom, kada je 2003. godine napustio klub za koji je debitirao u 17. godini (1992.) i potpisao za Real Madrid, postavši skupa s Ronaldom, Zidanom, Robertom Carlosom Figom, član udarne postave nezaboravnih »Los Galacticosa«.
U profesionalnoj karijeri je šest puta osvajao naslov prvaka u engleskom Premiershipu, dva je puta slavio u FA kupu i jednom u Ligi prvaka, dok je u Španjolskoj s Realom jednom bio prvak.
Sudjelovao je na 3 svjetska i 2 europska prvenstva kao član nogometne reprezentacije u kojoj je jedno vrijeme obnašao i dužnost kapetana momčadii za koju je odigrao više od 100 utakmica, a 2007. godine je za nevjerojatnih 250 milijuna dolara potpisao za američku momčad Los Angeles Galaxy (5 sezona) i postao najplaćenijim nogometašem svih vremena. Danas, u 35. godini života, na pozajmici nastupa za momčad Milana, ali je i dalje, gdje god se pojavi, uvijek u žiži javnosti. Te, 1999. godine, prilikom dolaska u Zagreb, vjerojatno ni u svojim najluđim snovima nije niti mogao pretpostaviti ovakav životni scenarij.





No comments:

Post a Comment