Wednesday, June 18, 2014

Neki drugi nogomet



Bačka i Hajduk

Nažalost više podataka o ovoj zanimljivoj fotografiji nema, a ukoliko neki od naših čitatelja budu prepoznali likove koji se nalaze na njoj zamolili bi ih da nam se jave i dodatnim podatcima upotpune informaciju o njoj. Koliko je poznato, fotos je nastao na nogometnom igralištu NK Bačke iz Subotice, nakon susreta domaće momčadi i gostujuće ekipe Hajduka iz Splita. Povod je bio prvenstveni susret ove dvije nogometne momčadi, odigran u sklopu Hrvatsko-slovenačke lige u kojoj se 1939. godine natjecao i najstariji nogometni klub na ovim prostorima, osnovan još davne 1901. godine.
Ova fotografija, koja oslikava prijateljstvo dva grada, Subotice i Splita, dokumentira bliskost između nogometaša Bačke i Hajduka, te iznimno elegantne muško-ženske publike koja je nazočila ovom povijesnom susretu. Naime, u to vrijeme bilo je posve normalno da se na nogometnu utakmicu dolazi lijepo odjeven, jer je športski duel predstavljao i svojevrsnu društvenu atrakciju, te pitanje socijalnog statusa.
Igrajući u ligi skupa s momčadima iz Hrvatske i Slovenije, Bačka je te prvenstvene sezone 1939. godine zabilježila skroman natjecateljski učinak i nakon 18 odigranih kola zauzela pretposljednje 9. mjesto s 5 pobjeda, 2 remisa i 11 poraza. U jakoj konkurenciji velikih i afirmiranih klubova iz Zagreba (Građanski, HAŠK) i Splita (Hajduk, Split), subotički amateri su se hrabro borili i ponosno izborili pet pobjeda. Za NK Bačku su nastupali:

Barna, Pančić, Hampelić, Bojić, Evetović, S. Kopunović, Šarčević, Jung, Horvacki, Mihaljčević, Demeter, Sabanov, Kulić, Kopunović – Netoj, Babijanović, Vidaković, Cvijanov, Bukvić, Flaker i Vujković.



No comments:

Post a Comment