Monday, June 30, 2014

Subotički buvljak





Stari subotički buvljak


Jedan od karakterističnih subotičkih sinonima, pokraj jedinstvene secesijske ljepotice Gradske kuće, jamačno je i »svjetski« glasoviti »buvljak«, tržnica na veliko i malo, koja je svoj početak imala kao tadašnja »stareška peca« u dva reda ispred gradske kalvarije na ulazu u najveći grad sjevera Bačke (pokraj Somborske kapije).
Sukladno razvijanju grada, razvijala se i tržnica i od za u ono vrijeme uobičajene prodaje »sa zemlje«, do prvih početaka trgovanja na primitivnim metalnim tezgama (preseljenim na prostor s druge strane Somborskog puta), danas se razvila u suvremeni trgovački centar s nekoliko natkrivenih prodajnih dvorana u kojima se nalaze brojni poslovni lokali i nepregledni redovi moderniziranih tezgi. No, jedno je ostalo zajedničko prošlom i sadašnjem vremenu, a vjerojatno će tako biti i s budućim vremenima (ukoliko buvljaka bude u budućnosti): raznovrsna i šarolika roba svih profila i cijena, po mjeri svakoga kupca i njegovog »džepa«.
STARI BUVLJAK – Stariji čitatelji našeg tjednika, gledajući fotografiju koju smo dobili zahvaljujući ljubaznosti subotičkog Historijskog arhiva, prisjetit će se davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća i prapočetaka »slobodnog trgovanja«. U početku je roba nuđena na buvljaku bila izvorno srodna nazivu takve vrste tržnice na kojima se diljem svijeta prodaju stare, rabljene stvari. Ali razvoj društva, standarda, mogućnost slobodnijeg putovanja i postupno otvaranje granica, modificirali su i modernizirali »buvljačku trgovinu«, i pokraj rabljene robe na tezgama ili na »zemlji« počele su se pojavljivati inozemne traperice (vrlo tražena roba), košulje, jakne i ostali odjevni predmeti, parfemi, audio kazete, žvake, limenke bezalkoholnih i alkoholnih pića (pivo) i sva ostala roba koja se u to vrijeme nije mogla nabaviti u domaćim prodavaonicama.
I buvljak se počeo širiti. Sve se više »trgovaca« odlučivalo na »poslovna putovanja« do Trsta, ponuda je počela biti sve bogatija i raznovrsnija, pravljene su i prve narudžbe na malo ili na veliko, a kupci su stizali u sve većem broju na trgovački prostor tržnice, kasnije smještene pokraj stadiona NK Bačke, najstarijeg nogometnog kluba u tadašnjoj zajedničkoj državi. S godinama koje su prolazile buvljak je sve više rastao, baš kao i broj ljudi koji su za svoju »profesiju« odabrali trgovinu za tezgom. Širenje biznisa proširilo je i poslovne destinacije, pa su se tijekom tjedna subotički trgovci zapućivali ne samo prema Trstu, nego i u smjeru Istanbula, Budimpešte, Münchena, Beča i svih drugih gradova u kojima se mogla nabaviti potrebna roba koju bi tijekom vikenda kupovali kupci koji su dolazili i iz drugih krajeva zemlje.
HIT ROBA – Tijekom proteklih decenija, a uskoro će biti i pola stoljeća od vremena koje bi se moglo uzeti za startno razdoblje razvoja subotičkog buvljaka, svaka je »epoha« imala svoju tzv. »hit robu«, koja se maksimalno tražila i kupovala. Jednostavno, odjednom bi se uspostavio važeći trend i onaj tko ne bi imao, primjerice, talijanske »Cassucci« traperice ili grčke espadrile, tursku papirnatu jaknu i druge trendovske dijelove »outfita«, ne bi mogao ravnopravno konkurirati modnim zahtjevima tadašnjeg modusa življenja. Usporedo s garderobom, kako se moderno tehnološko doba razvijalo, na buvljaku se pojavljuju i razne tehničke novotarije, prije svega na polju tzv. tehničke robe i na tezgama se pojavljuju prvi suvremeni radio i kazetofonski aparati, pa potom uređaji za snimanje televizijske slike (tzv. plejeri i videorikorderi) i postupno sva moguća roba široke potrošnje. A kako su gabariti nuđene robe postajali sve veći, a ponuda raznovrsnija, buvljak se morao proširiti, i pristupilo se modernizaciji postojećeg tržničkog prostora, isprva betoniranju cijele prodajne površine, potom izgradnjji prve, a ubrzo i ostalih natkrivenih dvorana u kojima su otvarani suvremeni poslovni prostori i trgovine. A hit robe je bilo, kao i uvijek, za svakoga i svačiji džep. I bit će je dogod bude buvljaka, koji je od svojih početaka zadržao samo svoje prvobitno ime. I gotovo ništa više. Jer rabljenih stvari, osim na tezgama kolekcionara, više niti nema...




No comments:

Post a Comment