Sunday, March 30, 2014

Interview s Maradonom (2005.)

OVO JE JEDAN MOJ STARI INTERVIEW S MARADONOM, PRIJE SKORO 10 GODINA (2005. GODINE U NOVOM VINODOLSKOM), ALI MARADONA JE JEDNOSTAVNO UVIJEK IN I VJEROJATNO ĆE OSTATI ZAUVIJEK. JER JE JEDNOSTAVNO NAJBOLJI...

Jedan i jedini kralj nogometa

Maradona u Hrvatskoj

Pitao i bilježio: Dražen Prćić

Na nedavno održanom teniskom turniru bivših šampiona bijelog sporta „NOVI Classics 2005“, na kojemu su učešće uzeli nekadašnji velikani poput McEnroea, Mustera i hrvatskog vječitog broja jedan, Gorana Ivaniševića, specijalni gost agilnih organizatora bio je, po mnogima, jedini pravi kralj nogometa, Diego Armando Maradona. Povod za njegov dolazak je bilo učestvovanje u specijalnom humanitarnom nogometnom susretu (na kojemu su još igrali i Boban, Šuker, Goran Ivanišević i ostali tenisači) velike tenisko-mondenske fešte. Kada je stigao u ovaj lijepi sportski resort i sve vrijeme njegovog boravka, od pressice na kojoj je ovaj kraći razgovor i upriličen, pa sve do nogometnog susreta na kojemu je briljirao svojim genijalnim potezima, Maradona je bio apsolutno u centru pozornosti svih svojih obožavatelja.
Vaš dolazak na ovaj turnir, uz učešće na humanitarnom nogometnom susretu, povezuje se i sa vašim hrvatskim korijenima.
Jedan moj djed potječe upravo iz ovih krajeva, neposredno u blizini Novog Vinodolskog, 20-tak kilometara odavde. Došao sam da vidim je li mi je što „ostavio“ (smijeh).
Mnogi se još uvijek živo sjećaju vašeg gostovanja u Hrvatskoj 1994. godine, kada ste u sklopu priprema za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Americi, odigrali posljednju utakmicu u Zagrebu upravo protiv najbolje selekcije domaćina. Čega se sjećate u svezi tog povijesnog susreta za Hrvatsku?
Vrlo dobro se sjećam tog susreta u Zagrebu. Bilo je 0:0, a mi (Argentina) smo igrali vrlo oprezno, jer nismo željeli da se netko ozbiljnije ozljedi, obzirom da nam je to bila posljednja provjera prije odlaska na SP u Americi. Bila jer to jedna lijepa i prava prijateljska nogometna utakmica
Koje biste hrvatske nogometaše mogli izdvojiti?
Prije svih to su Boban i Šuker s kojim sam i igrao skupa u Sevilli, ali znam još dosta dobrih i kvalitetnih nogometaša iz ove zemlje protiv kojih sma igrao tijekom svoje aktivne igračke karijere.
A, Tomislav Ivković, vratar koji vam je „uhvatio“ dva penala?
Sjećam se i Tome (smijeh), pogotovo onog susreta na Svjetskom prvenstvu kada smo prošli Jugoslaviju nakon boljeg izvođenja penala.
Po završetku aktivnog bavljenja nogometom ostali ste u bliskoj svezi sa vašim sportom. Postoji li mogućnost da u bliskoj budućnosti preuzmete neki klub kao trener?
Mogu samo reći da postoje neke naznake i razgovori u svezi toga, ali ne mogu ništa više od toga reći.
Kakvi su vam planovi i želje, neovisno od nogometa, za bližu budućnost?
Jedino bih želio da me služi zdravlje, jer ono je važnije od svega na ovom svijetu. A što se tiče svega ostalog, vidjet ćemo.
Poznato je da u vašem domu u Buenos Airesu igrate tzv. obiteljske nogometne susrete na kojima igraju članovi vaše uže i šire obitelji. O kakvim je susretima zapravo riječ?
U sklopu moje kuće se nalazi nogometno igralište na kojemu igramo „obiteljske“ susrete i mogu vam reći da su u pitanju vrlo „tvrdi“ i teški mečevi na kojima nema popuštanja igra se poprilično „muški“. Maradone ne vole gubiti...
Na koncu ove kratke press konferencije, koja je protekla u bezbrojnom fotografiranju „malog zelenog“ i nastojanjima svih okupljenih da se dočepaju njegovog autograma, maradona se zahvalio organizatorima ove lijepe sportsko-mondenske manifestacije koji su ga doveli u Hrvatsku, te je naznačio da je čin igranja humanitarne nogometne utakmice velika stvar zbog svog plemenitog cilja.
Antrfile 1
Karijera

Tijekom svoje grandiozne nogometne karijere Diego Armando Maradona je igrao za nekoliko klubova u Argentini ( prije svih njegov omiljeni klub Boca Juniors) i Europi, prije svih za Barcelonu i Sevillu u Španjolskoj, te Napoli u Italiji, s kojim je osvojio scudetto i kup Uefa. S reprezentacijom Argentine bio je omladinski i seniorski prvak svijeta.




No comments:

Post a Comment