Thursday, March 27, 2014

Stvarno dobri recepti

Musaka od kelja i piletine

1 veći kelj
2 glavice crnoga luka
1 svježa paprika
½ kg mljevenoga pilećega mesa
1 pavlaka
2 jaja i mrvice
Malo masnoće, papra i soli


Luk i papriku sitno isjeći i izdinstati na malo masnoće, potom dodati mljeveno meso, papar i sol i naliti malo vode i lagano kuhati dok smjesa ne bude mekana. Kelj sitno narezati na deblje rezance, obariti u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati s mesom. Jaja umutiti s 3 supene žlice pavlake. U vatrostalnu posudu posuti mrvice, izručiti musaku, preliti je jajima s pavlakom i potom zapeći u pećnici. Služiti s krumpir pireom.


Piletina s kiselim krastavcima

Sastojci:

½ kg pilećih prsa
3 glavice crnoga luka
2 svježe paprike
4-5 kiselih krastavaca
Malo ulja i vegete

Priprema:

Luk i papriku isjeći na listiće i dinstati na malo ulja. Pileća prsa isjeći na kockice, dodati sječene kisele krastavce. Dinstati na tihoj vatri oko sat vremena. Služiti uz bareni krumpir.

Špagete s pilećim mesom i mrkvom

Sastojci:

Dvije mrkve, dvije glavice crnog luka, 1kg mljevenog pilećeg bijeloga mesa, dvije supene žlice crvene slatke paprike, vegete po ukusu, suncokretovog ulja, dve žlice senfa , origana po želji, sitno narezane gljive (400 grama), jedna sitno narezana slatka paprika.
Izrendani sir po želji.

Dvije vrećice špageta.

U posudu sipati ulja koliko stane u jednu kavenu šoljicu. Ringlu uključiti na dvicu, na laganu vatru, zatim dodati sitno narezan luk, mrkvu, vegetu ( dve male žlice ), zatim sitno narezane pečurke, i sitno narezanu slatku papriku na kraju slijedi senf, origano i pileće meso. Polako miješati .Kada cijela masa poprimi, nakon 5 do 6 minuta miješanja određenu drugačiju boju, dodati četiri decilitra mlake vode i ostaviti da se kuha na laganoj vatri. Posudu do pola poklopiti. Pratiti je li je potrebno dodavati još malo vode i vegete da ne bi smjesa zagorela i lagano miješati i eventualno pojačati vatru na tricu da bi smo se uklopili u gotov ručak za 45 do 50 minuta. Kada procjenimo da je jelo skuhano ugasiti i ostaviti na pola ringle.
Usporedo neposredno pre završetka navedenog, nekih 10 tak minuta prije pripremiti veći lonac s vodom i sačekati da slana voda provri. Sipati u isti najpre jednu vrećicu špageta, dodati malo ulja da ne bi zagorele i lagano miješati. Nakon 5 do 7 minuta procijediti testo i staviti u dublju činiju. Isto ponoviti s drugom vrećicom špageta. Dodati izrendani sir po želji.

Mahune s mesom

1 kg sečenih mahuna
½ kg pilećih prsa
1 glavica crnoga luka
1 paprika
1 manja vezica peršina
Malo ulja
2 supene žlice pavlake
Vegete po ukusu

Sitno narezati luk i papriku, dinstati na ulju. Pileća prsa narezati na kockice, dodati dinstanoj smjesi luka i paprike, sipati malo vode i vegete. Potom prodinstati i dodati mahune i stna narezani peršin. Doliti još malo vode zbog mahuna. Kada je sve gotovo, dodati pavlaku.


Pečena rebra

Sastojci:

2 kg svinjskih rebara
4 crvene paprike
5 češnjeva češnjaka
Lovorov list
4 žlice ulja
2 dl bijelog vina
Sol, papar

Priprema:

Skinite masnoću s rebara, ukoliko ne želite masnije jelo, potom ih nasolite i popaprite i ostavite da prenoće. Sutradan ih stavite u nauljenu posudu, i pecite pokrivena na jakoj vatri. Dok se rebra peku pecite sitno isjeckanu papriku na ulju, potom dodajte češnjak i lovorov list, te dodajte bijelo vino i ostavite dok ne prokuha. Tijekom pečenja rebra jednom preokrenuti , a kada omekšaju dodajte pripremljenu papriku i otkrivena pecite do kraja. Preporučeni prilog je krumpir. Pečeni, prženi ili kuhani.

Gulaš od gljiva

Sastojci:
600g gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke)
10 g suhih vrganja
3 žlice ulja
50 g sušene slanine
1 glavica luka
3 mrkve
papar, sol, celer
lovorov list
4 češnja češnjaka
škrobno brašno
vinski ocat
500 g krumpira
kiselo vrhnje
Priprema:

Očišćene gljive isjeći na komade. Narezati slaninu na manje kockice, mrkvu na kolutiće, te luk na sitnije komadiće. Ugrijati ulje i na njemu pržiti slaninu i luk, a potom i mrkvu. U smjesu dodati pripremljene suhe vrganje i gljive. Sve to dobro popržiti, posoliti (dodati začin) i dinstati uz dolijevanje vruće vode. Potom dodati lovorov list, celer i nastaviti kuhati na laganoj vatri. Škrobno brašno razmutiti s vodom i umješati u smesu, dodati i kiselo vrhnje, i malo vinskog octa. Tijekom spravljanja gulaša paralelno skuhajte krumpir, kojeg ispasiranog potom dodajte u smjesu.



Ivicine pastrmke u siru i slanini

10 pastrmki
500 g podlivenog kravljeg sira
250 g slanine
1 čen češnjaka
Vegeta

Način pripreme: Pastrmke očistiti i puniti sa smjesom sira, koji prethodno treba izspasirati s malo mlijeka, da bi se masa lakše mrvila. U izmrvljeni sir dodati sitno isjeckani češnjak. Kada se pastrmke posve ispune ovom smjesom sira i češnjaka, treba ih obmotati s tanko narezanim komadima slanine, otprilike po tri šnite na jednu ribu. Tepsiju lagano namazati margarinom ili puterom i poređati pastrmke jednu do druge. Peći na 200-250 stupnjeva jedno pola sata, a potom ribu lagano preliti s malo vode (u čaši od 2 dcl) u kojoj se razmuti malo Vegete. Ponovno vratiti u pećnicu i peći još jedno
15-20 minuta. Nepotrebno je okretati ribe tijekom pečenja.
Pastrmke priređene na ovaj način imaju specifičan kuhano-pečeni okus, jednostavne su za brzo pripremanje i vrlo pogodne za „muške kuhare“.
Uz ovo ukusno jelo najbolje ide kuhani krumpir ili blitva. Salata i vino po izboru.


Riblji fileti s krastavcima

50 dag ribljih fileta
2 žlice brašna
2 češnja češnjaka
Limun
Ulje
750 dag krastavaca
1 dcl jogurta
kopar
papar
vegeta


Krastavce prerezati po duljini, a potom iseći na široke komade. Potrom ih staviti u posudu s malo vode, dodati vegetu i kuhati do 10- 15 minuta. Dodati izgnječeni češnjak, kopar i papar i jogurt. Sve izmješati i osoliti po želji. Dok se krastavci budu dinstali priredite filete tako što će te ih posoliti i pobrašnjaviti, a potom ispržiti s obje strane. Prirediti na tanjuru skupa s pripremljenim krastavcima uz dodatak narezanog limuna.


Makaroni s rikulom

30 dag makarona
2 -3 češnja češnjaka
10 dag rikule
25 dag patlidžana
5 dag crnih maslina
sol
papar
malo maslaca
3 žlice maslinova ulja
5 dag polutvrdog sira ili parmezana
vegeta


Makarone skuhati u salnoj vodi i paziti da se ne prekuhaju. Ocijediti ih i sačuvati dio tekućine. Patlidžane oguliti, narezati ih na kocke, malo posoliti i ostaviti ih malo da odstoje. Zatim ih osušiti na papirnatom ubrusu. Na tavi, na ugrijanom maslacu popržiti kocke patlidžana, dodati usitnjeni češnjak, papar, masline i vegetu. Potom umiješati skuhane makarone, dio preostale tekućine od kuhanja i maslinovo ulje. Sve zajedno kratko prokuhati i pred kraj kuhanja dodati krupno narezanu rikulu, naribani sir i dobro promiješati i poslužiti vruće.

Mućke

Večera za 6 osoba

Ovo jelo je idealno za prilike kada imate drage goste, koje biste željeli gastronomski obradovati nečim posve drugačijim od klasične ponude brojnih poznatih jela.

Sastojci:
1 kg sitno isjeckanog svinjskog mesa (od buta)
4 velike glavice crnog luka
½ kg krumpira
4 srednje mrkve
1 čaša riže
1 supena žlica senfa
1 mala žlica mljevene crvene paprike
Prema ukusu dodati malo ulja i začina (Vegete i origana)

Opis: Luk, mrkvu i krumpir izrezati na sitne kockice, dodati ulja po potrebi i Vegete, te mljevene crvene paprike sve to prepržiti na laganoj vatri, uz kontinuirano mješanje. Kada povrće poprimi rumeniju boju i bude mekše, ubaciti prethodno isečene kockice svinjskog mesa (od buta), dodati malo origana i nastaviti s mješanjem dok i meso ne poprimi rumeniju boju. Potom u masi dodati 4 dcl vode, poklopiti posudu u kojoj se kuha i ostaviti na laganoj vatri oko 45 minuta. Rižu, prethodno ostavljenu u vodi, dodati skupa s još 4 dcl vode, kada se sve navedeno skuha. Pri kraju kuhanja dodati malo senfa.
Služiti odmah toplo.

Prilozi:

Da bi domaćinski ugođaj ovog jela bio još bolji, uz njega možete servirati salatu po želji, kečapa, tartar sosa, te narezati tvrdog sira, ali i bilo čega drugog se sjetite ili tog trenutka imete u kući. Jelo poslužiti uz crveno vino po izboru.


Teleća koljenica

Sastojci:

1 teleća koljenica
Glavica kupusa
1 kg krumpira
20 dag mrkve
15 dag celera
2 rajčice
Sol, papar
1 dcl vina (bijelo)
Peršin

Priprema.:

Koljenicu rasjeći na pola, pakratko kuhati u kipućoj vodi. Potom tu vodu baciti i nastaviti je kuhati, na laganoj vatri do ne omekša, u 2 dcl vode, uz dodatak soli i papra. Dodati celer, rajčicu i mrkvu. Poslije petnaest minuta dodati narezan krumpir i kupus. Kuhati uz dodavanje bijelog vina. Na koncu, koljenicu odvojiti od kostiju i služiti uz kuhano povrće, te posuti peršinom.


Buncek s keljom

Sastojci

1 sušena koljenica (buncek)
1 glavica kelja
5 dag maslaca ili margarina
2 dag brašna
Sol, papar
Slatko vrhnje
Senf
Vegeta

Priprema

Oprati koljenicu, potom je prokuhati, ocijediti i ponovno nastaviti kuhatina laganoj vatri. Kada bude skuhana, skinite kožu, odvojite kosti, a meso narežite na komade i stavite ih u malo vruće juhe. Listove kelja odvojite od glavice i odstranite srednji dio. Operite ih i izrežite na debele komade, a potom dinstajte na maslacu i zalite juhom od koljenice i dalje dinstajte još 10 minuta. Umak pripredite od preostalog maslaca, u koji umutite brašno i dodajte oko 2 dcl juhe od koljenice i dobro promiješajte. Dodati vrhnje i još desetak minuta kuhati. Pred kraj kuhanja začinite paparom i senfom. Dio umaka dodati narezanom bunceku, a ostatak služiti posebno. Prilog po želji.
Savjet: Koljenicu (buncek) kuhati polako na niskoj temperaturi.

Gizin prisnac

Za pripremanje ovog poznatog jela potrebno vam je sljedeće:
500g tankog tijesta
1 kg podlivenog sira
1kg mladog sira (onog u bijeloj krpi)
8 dcl domaćeg skorupa
soli po ukusu
6 jaja

Način pripreme:
Podliveni sir izmrviti i spojiti skupa smkladim sirom i jajima. Sve dobro izmiješati, a u tu masu dodati soli po ukusu.
Tijesto razdvojiti i uzimati po tri komada, svaki zasebno bogato premazati skorupom, staviti nadjev, saviti kao štrudlu i staviti u tepsiju. Odgore premazati skorupom (ulje ne treba koristiti, jer potrebnu masnoću daje skorup) tako raditi dok se ne iskoristi svo tijesto, sir i skorup.
Tepsiju staviti u vruću pećnicu i peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Kad je prisnac gotov, odgore staviti vlažnu krpu i ostaviti da stoji 5 minuta.
Krpu skinuti, isjeći prisnac na komade i služiti dok je vruć.

Šareni ražnjići

1 kg svinjetine
Ljuta crvena paprika
Sol
Svježe mljeveni papar
Pivo
50 dag svježe paprike
50 dag luka
50 dag patlidžana
Ulje za premazivanje
Vegeta

Meso narezati na komade, a papriku i luk narezati na režnjeve. U posudu složite meso, pospite ga ljutom crvenom paprikom i vegetom. Između mesa stavite pripremljenu papriku i luk. Sve zalijte pivom i ostavite da odstoji barem 2 sata, preporuča se i tijekom cijele noći. Papriku, luk i patlidžane narezati na veće komade. Meso marinade ocijediti, a potom ga stavljati na štapiće, naizmjenično meso i povrće. Sve posoliti, popapriti i premazati uljem. Ražnjiće peći na dobro ugrijanom roštilju, a tijekom pečenja premazivati ih ostatkom marinade.
Dužim mariniranjem meso će biti ukusnije!

Škarpina s krumpirom

1 kg škarpine
1 limun
Maslinovo ulje
3 dcl bijelog vina
Pola litre vode
4 češnja češnjaka
Sol, papar, lovor, ružmarin
1,5 kg krumpira
Vegeta

Ribu oprati i očistiti, a potom je premažite limunom i ostaviti jedno vrijeme da odstoji. Nakon toga je posolite i popaprite. U posudu stavite malo ulja, pripremeljenu ribu i očišćen krumpir narezan na komade. Peći na vatri od 220 stupnjeva. Dok se ovo jelo priprema, radi se preljev od maslinovog lja, vina, vode, češnjaka, papra, lovora, ružmarina i vegete u kojemu se svi sastojci malo prokuhaju. Kada riba i krumpir budu na pola pečeni, preliti pripremljenim preljevom i potom peći do kraja.

Grah juha

300 gr graha
2 peršina
3 mrkve
1 paštrnjak
1 glavica luka
2-3 čena češnjaka
Sol, vegeta, maslac
Brašno
1 mala žlica crvene mljevene paprike

Grah dobro oprati i staviti da prokuha, potom odliti vodu i naliti čistu. U novu vodu, pored graha, dodati očišćen peršin, paštrnjak, mrkvu, češnjka, crni luk i vegetu po želji. Sve ostaviti na vatri 2,5 – 3 sata. Kada je grah skuhan, napraviti zapršku. U malu posudu uliti i ugrijati maslac, dodati malo brašna, potom sve to umiješati i dodati crevene mljevene paprike. Na koncu, zapršku dodati u grah juhu i osoliti po ukusu.

Tijesto sa sirom i makom

2 jaja
Oštro brašno
1 dcl vode

Tijesto zamijesiti dok ne bude malo tvrđe, razviti ga i izrezati. Skuhati u slanoj vodi, a kad je skuhano ocijediti ga i dodati naribanog sira trapista. Kod tijesta s makom umjesto sira dodati mak pomiješan sa šećerom.

Pileća prsa s krumpirom

500 g pilećih prsa
1 kg krumpira
3-4 glavice crnoga luka
Senf
Origano
Vegeta
Pavlaka ili sir

Prvo skuhati krumpir isječen na ploške. Za to vrijeme pileć prsaa isklofati i staviti u tepsiju premazanu s malo ulja. Isjeći luk na kolutove i dodati ga na već pripremljena prsa koju su, prije tofga, premazana senfom. Staviti posudu u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva i peći do pola sata. Potom skuhani krumpir iscjediti i dodati u tepsiju s mesom i lukom, smanjiti temperaturu na 100 stupnjeva i peći još najviše petnaest minuta. U međuvremenu ostatak senfa pomiješati s jednom čašom vode i pavlakom (sir) i na koncu preliti preko smjese krumpira i mesa, uz dodatak origana. Začiniti prema želji.

Svetline sarmice od vinovog lišća

Sastojci:

25 – 30 listova vinove loze
500 g mljevenog mesa (mješano svinjsko-juneće)
1 jaje
1 glavica crnog luka
7-10 dag riže
1 limun
3 velike žlice ulja
2 velike žlice brašna
1 mala žlica crvene mljevene paprike
malo mirođije
Biber i sol po okusu

Priprema:

Mlade listove vinove loze ubrati prije prskanja, a tijekom sezone brati nove i ostavljati ih u zamrzivač.
Listove loze prije korišćenja preliti ključalom vodom da smekšaju. U meso dodati sitno isjeckani luk, jaje, rižu, biber, sol i sve dobro izmješati da se obrazuje masa. Na list staviti masu i potom oblikovati sarmice (isti postupak kao i kod pripremanja klasične sarme) i potom ih redati u pripremljenu posudu, te iskrižati limun na ploške i staviti ih na sarmice. Naliti vode da bude „dva prsta“ iznad sarmi. Kuhati na tihoj vatri 2-3 sata. Kada je kuhanje pri kraju, napraviti zapršku, u hladno ulje dodati brašno i mirođiju i polako zagrijevati. Kada je uprženo, skinuti s vatre i dodati mljevenu crvenu papriku i malo hladne vode. Dobro izmješati i sipati na sarmice da još malo provrije.

Služiti uz kiselo vrhnje.


Piletina na kijevski način

Pileća prsa
15 dag maslaca
Peršin
Sol
Papar
Limunov sok
Brašno
Jaja
Mrvice za paniranje
Ulje
Vegeta


Priprema:

Maslac pjenasto izmiješati, dodati peršin koji je sitno naseckan, začiniti paprom i vegetom. Dobro izmiješati i ovako pripremljeni maslac oblikovati u tanki valjak. Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjak da očvrsne. Filetirana pileća prsa lagano istući, posoliti i nakapati limunovim sokom. Rashlađeni maslac iseći i na svaki pripremljni odrezak staviti po jedan dio i sve zajedno zarolati. Uvaljajte ih u brašno, razmućena jaja i mrvice, te potom pržiti na ugrijanom ulju oko desetak minuta. Prilog po želji.

Svinjski medaljoni

50 dag svinjskog filea
Malo ulja
Limun
Sol, papar
Brašno
Malo bijelog vina
2 dcl slatkog vrhnja
3 dag maslaca
Peršin
Vegeta

Priprema

Meso narezati na manje odreske, potom ih rastući i namazati vegetom i soli i poprskati limunovim sokom. Ostaviti ih da odstoje, a nakon određenog vremena posuti ih brašnom i peći ih na ugrijanom ulju, brašnjavu stranu okrenutu na dole. Kada odresci poprime smeđu boju, zaliti ih vinom i lagano dinstati. Pred kraj umiješati slatko vrhnje, još malo limunova soka, popapriti i još dodati malo vegete. Sve zajedno prokuhati, a pred kraj kuhanja u umak umiješati maslac. Uz ovo jelo možete, kao prilog, služiti kuhani krumpir ili krokete.


Petrovi špageti

500 grama špageta
250 grama mljevenog bijelog pilećeg mesa (prsa) ili
Mljevene junetine
100 grama mariniranih gljiva
1 glavica crnog luka
Origano
Kečap po želji
Ulje ili maslac

Mjesni dodatak od mljevenog bijelog pilećeg mesa (prsa) ili mljevene junetine možete pripremiti tako što ćete u tavi zagrijati ulje ili maslac i propržiti pripremljeno meso, u smesu dodati sitno narezanog crnog luka, potom sve zajedno prodinstati. Kuhati između 45 -60 minuta, uz dolijevanje vode, sve dok mjesni dodatak ne bude skuhan. Špagete skuhati, ocijediti i potom ih preliti mjesnim dodatkom od mesa prema vlastitom izboru.
Na koncu, jelo ukrasiti origanom zbog specifične arome, a po ukusu i kečapom.
Služiti toplo, odmah nakon pripreme, najbolje uz crno vino.


No comments:

Post a Comment