Tuesday, September 9, 2014

Marin Čilić - interview za HR 2005. godine





Marin Čilić, juniorski pobjednik Roland Garrosa

Umag je za mene jedno veliko iskustvo

Mladi hrvatski tenisač debitirao na ATP sceni


Za mladog hrvatskog tenisača Marina Čilića, 16-godišnjaka iz Međugorja, teniski svijet je čuo prošle godine kada je na Zagreb Openu zaigrao dubl u paru s legendarnim Goranom Ivaniševićem, ali ga je dobro zapamtio ovoga lipnja kada se «okitio» titulom najboljeg na juniorskom Roland Garrosu.
Osvajanjem pobjedničkog pokala Marin Čilić je ušao u povijest hrvatskog tenisa kao prvi kojemu je uspjelo osvojiti neki od Grand Slam turnira u juniorskoj konkurenciji i nagovijestio blistavu profesionalnu karijeru, koja je započela debijem na umaškom turniru Croatia Open. Iako je izgubio od znatno iskusnijeg Belgijca Vligena, Čilić je igrao odlično, imao čak i set loptu u prvom setu, a o svojim dojmovima govorio je u kraćem razgovoru za čitatelje «Hrvatske riječi».
Kako biste, u najkraćem opisali dojam debitiranja na velikoj ATP sceni?
Nastup na Croatia Openu je za mene, prije svega veliko iskustvo i mislim da sam, unatoč porazu, korektno odigrao prvi set, imao priliku, propustio je i izgubio ga. U nastavku sam malo popustio u igri, što me je u konačnici koštalo konačnog poraza.
Jeste li bi impresionirani nastupom?
Nisam bio impresioniran i nisam se previše obazirao na cijelu stvar oko moga nastupa na velikom turniru poput Umaga, već sam se isključivo nastojao koncentrirati na meč i odigrati najbolje što mogu. Mislim da sam prvi set odigrao solidno, a uz malo sreće mogao sam ga i osvojiti.
Pobjeda na juniorskom Roland Garrosu Vam je «otvorila vrata» igranju na jedinom hrvatskom ATP turniru. Kolika je razlika između juniorske i seniorske konkurenciju u koju ste upravo zakoračili?
Razlika je velika, igra se na mnogo jačoj fizičkoj (tjelesnoj) osnovi. U biti tehnika ne predstavlja razliku, ali je snaga udaraca i kretanja na terenu znatno dominantnija kod starijih igrača.
Što mislite da bi trebali popraviti u budućnosti vaše igre?
Prije svega bih trebao još poraditi na tjelesnoj kondiciji i spremi, kako bih bio što spremniji za napore profesionalnog tenisa u kojemu snaga često zna biti i odlučujući faktor.
Koji dio vaše igre i udarce smatrate najboljim i najjačim oružjem?
Najviše volim servirati i igrati forhand, mislim da su mi ta dva udarca najbolja.
Tenisač čija igra Vam se najviše dopada?
Volim gledati mnoge kvalitetne tenisače, ali mi se nekako najviše dopada stil kojim igra Rus Marat Safin.
Uz odličnu igru i rezultate na teniskim terenima, uočljiv je i vaš nesvakidašnji veliki broj tenisica. Koji broj točno nosite i imate li problema glede nabavke obuće?
Nosim broj 49, a za nabavku tenisica se brine moj sponzor «Fila», dok se «civilna» obuća uvijek nekako pronađe.
U šesnaestoj godini, osim tenisa i napornog treniranja i igranja, što najviše volite raditi u trenucima kada ste izvan dometa reketa i loptica?
Najveći mi je gušt opustiti se u društvu svojih prijatelja, malo izaći i sjediti negdje uz dobru glazbu, a najviše volim slušati Olivera Dragojevića.
Gdje vas profesionalni teniski put vodi iz Umaga?
Prvo ću igrati na Futuresu u Vinkovcima, potom slijedi Challenger u Genevi (Švicarska), a onda ću se nastojati što bolje pripremiti za posljednji juniorski Grand Slam sezone, US Open (SAD).

Antrfile 1
Dubl s Ivaniševićem


Nastup u igri parova, kada sam zaigrao s Goranom Ivaniševićem na Challengeru u Zagrebu, predstavljao je za mene veliku čast i ponos. Taj teniski događaj, na samom početku moje tenisačke karijere zauvijek će mi ostati u najljepšem sjećanju.

Tekst je objavljen u Hrvatskoj riječi broj 130 od 5. kolovoza 2005. godine   


No comments:

Post a Comment