Sunday, March 5, 2017

Velika oluja u Subotici 1925.



                                                           Velika oluja u Subotici 1925.

Nogometni klub Bačka osnovan je 1901. godine i najstariji je na prostorima nekadašnje zajedničke države Jugoslavije. Pored svojih brojnih nogometaša i vjernih navijača, koji su tijekom proteklih više od 115 godina njegovog postojanja oduvijek bili prepoznatljivi po svojoj privrženosti, klub i njegovo igralište pokraj Somborske kapije u Subotici nadaleko su poznati i po svojoj stadionskoj tribini. Svojevrsnom spomeniku sportske kulture. Ali današnja tribina, nažalost nije ona originalna iz vremena nastajanja Bačke. Velika oluja koja je 25. kolovoza 1925. godine pogodila najveći grad na sjeveru Bačke, na svom razornom putu, pored brojnih gradskih krovova uništila je i konstrukciju
natkrivenog dijela gledališta na Bačkinom stadionu. I to samo godinu dana prije, uveliko najavljivane proslave 25 godišnjice postojanja, prvog velikog jubileja najstarijeg kluba u državi.
PISMO BLAŠKA RAJIĆA
Kolika je bila razorna snaga ove vremenske nepogode svjedoči i pismo župnika crkve Sv. Roka Blaška Rajića upućenog, dan kasnije (26. kolovoza), gradskim vlastima:
Javljam, službeno, ovo
25. avgusta, juče, oko 4 sata, zahujila je oluja nad našim gradom, i počinila, na crkvi. Sv. Roka ovu štetu:
Sa dorana je pala, baš na grbaču krova rozeta, teška, tako do 100 kg i ova je probila krov i svod, baš nad horom, te pala usred piskova od orgulja; a vjetar, kroz probijenu jamu, uhvati maha, zavuče je pod krov i u jedan momenat zbaci sav krov, sa gredama, crijepom zajedno, lijepo od dorama pa do prijeke lođe, Na prijekoj lođi još stoji krov, neozlijeđen.
Na osvitak 26. avg., srijede, bila je plaha kiša, koja je dobrim pokvasila sva svod od crkve. Zakisne li svod to je opasno, da će se i svod srušiti.
Molim što hitnije naređenje, da se svod bar privremeno pokrije.
Subotica, Sv. Roko, 26. avgusta 1925.
Sa poštovanjem
Župnik Blaško Rajić
SANIRANJE ŠTETE
Podaci o sanaciji nastale štete uslijed djelovanja orkanskog vjetra i nevremena koje je tog 25. kolovoza 1925. godine poharalo Suboticu, dostupni su u fundusu Gradskog arhiva Subotice, a evo nekoliko odluka Gradskog Senata koji je istodobno odlučio popravljati brojne oštećene objekte:
F: 047. XV 149/1925
Senat usvaja predlog ing. Štrasburgera iz Inžinjerski ureda da se nakon štete koju je nanelo nevreme popravi krov Gradske kuće.
F: 047. XV 160/1925
Na molbu župnika Benjamina Hegediša Senat odobrava popravku prozora na crkvi sv. Đurđa.
F: 047. XV 313/1925-1929
Oluja u avgustu 1925. god. izazvala je u Subotici i okoline mnogo štete. Senatu prijavljuju štetu: Gospodarsko odeljenje, Žandarmerijska stanica Tavankut i Ludoš, Odeljak finansijske kontrole u Tavankutu, Subotička žandarmerijska četa, Inžinjerski ured podrobno izveštava koje zgrade su pretrpele štetu i kolika je ta šteta. Od Gradske štedionice grad podiže zajam od 550.000 dinara za sanaciju nastale štete. Raspisuje se licitacija za popravku raznih objekata.
F: 047. XV 319/1925
Po naređenju Gradskog senata popravak Gradske klaonice poverava se firmama: Bek i drug, Mihajlo Abrašić i drug, Matije Majlata.
F: 047. XV 353/1925
Senat naređuje Inžinjerskom uredu popravku Gradske kuće, žandarmerijske kasarne i finansijske kasarne u Tavankutu. Firma Mihajla Abrašića radi limarske poslove na Gradskoj kući, firma Puhalak i Senti dostavlja crepove, a Paja Vukmanov radi krovopokrivačke poslove
F: 047. XV 224/1926-1927
Povodom velike oluje 14. 6. 1926. god. o šteti Senat obavještavaju župnik Blaško Rajić, ekonomski senator Koloman Hofman i Gradska plinara. Senat određuje komisiju za procenu štete. Crep na krovovima menja Paja Vukmanov. Popravlja se i grobarova kuća na groblju sv. Roka.
POPRAVAK TRIBINE
Golemu štetu koju je velika oluja pričinila na tribini nogometnog kluba Bačka, grad nije mogao u potpunosti namiriti, pa je agilno rukovodstvo kluba uz veliku pomoć navijača i simpatizera odmah odlučilo reagirati i proslavu četvrt stoljeća postojanja s obnovljenom, novom natkrivenom tribinom.
Za potrebe saniranja štete, od kredita u banci i dobrovoljnih novčanih donacija prikupljeno je potrebnih 293.000 dinara i izgrađena je nova tribina pod čijim krov se moglo smjestiti oko 1.000 gledatelja. Od te 1926. godine, pa sve do danas, punih 90 godina ona ponosito stoji na svom mjestu odoljevajući svim vremenskim prilikama.

Dražen Prćić

P.S. Pojedini dijelovi teksta sadrže izvorne podatke koji su pisani na onovremenom jeziku 




No comments:

Post a Comment