Sunday, March 19, 2017

Najveći nogometni talent NK Bačke - Netoj



NAJVEĆI NOGOMETNI TALENT NK BAČKE

Nesto Kopunović Netoj

Prvi nogometni klub na sve jugoslavenskim prostorima, NK Bačka iz Subotice, osnovan je danas već solidno davne 1901. godine, a svoje najglasovitije dane doživljavao je i proživljavao u prvim decenijama svoga postojanja. Mnogo je dobrih nogometaša nosilo crveno-bijelu majicu s bačkinim grbom, ali zasigurno najveći igrački talent posjedovao je Nesto Kopunović od milja poznatiji kao Netoj. Iako od mnogih (posve neopravdano) zaboravljen, ova priča je još jedan pokušaj i apel da se njegov sportski doprinos ne zaboravi.
TALENT BEZ PREMCA
Netoj se rodio 1911. godine u Subotici, u dijelu grada znanom kao Vučidol i od najranijeg djetinjstva je počeo naganjati krpenjaču, jedinu loptu za koju su tadašnja djeca mogli znati. Mali i sitan, svoj tjelesni nedostatak je nadomješćavao izuzetnom brzinom i tehnikom, a njegov talent ubrzo je prepoznat od prvih nogometnih skauta tadašnjeg vremena i 1925. godine je postao član omladinske momčadi Bačke u kojoj je proveo sljedećih šesnaest godina sve do svog igračkog oproštaja 1941. godine. Do 1927. godine igrao je za omladince, a iste godine je postao članom pričuvne momčadi. Za prvu momčad Bačke zaigrao je 1929. godine protiv ŽAK-a u Bačkoj Topoli,
a na svom debiju zabio je tri gola u uvjerljivoj pobjedi od 6:0. I od tog susreta započinje nevjerojatna nogometna bajka o najvećem talentu koji je stasao na travnjaku pokraj Somborske kapije.
NOGOMETNA KVALITETA
Opće je poznato kako su mnogi Bačkini drukeri na utakmice svog voljenog kluba dolazili ponajviše i zbog divljenja prema Netojevom nogometnom talentu. A imali su i zbog čega.
Jer Netoj je gotovo na svakoj utakmici postigao gol ili imao asistenciju svojim suigračima, a nije bila rijetkost da pogodi protivničku mrežu izravnim šutem iz kornera. Zahvaljujući brzini, često je probijao stranu i upućivao precizne centaršuteve na koje je trebalo samo postaviti glavu i postići pogodak. Vrhunska tehnika koju je posjedovao omogućavala mu je sigurnost kod izvođenja slobodnih udaraca i penala, pa dileme nije bilo kada bi ih suci dosuđivali u korist Bačke. Također, što je još jedna kvalitetna neobičnost vezana uz ovog vrhunskog nogometaša, unatoč omanjem rastu Netoj je često znao i glavom zabijati golove. Jednom riječju, bio je apsolutno svestran i nogometn sveznadar.
Nažalost opće političke prilike vremena u kome je živio i  igrao, pod izlikom upravo niskog rasta i tjelesne slabosti, onemogućile su ga u nastupu za tadašnju državnu reprezentaciju i mogućnost prikazivanja talenta na velikoj međunarodnoj sceni. Igrali su pojedini Bačkini igrači za pojedine reprezentativne selekcije (Čiča Kujundžić i dr.), ali Netojev talent je bio nešto posve drugo.
PRERANA SMRT
Nesto Kopunović Netoj je bio zaposlenik u Gradskoj upravi Subotice u kojoj je glavni arhivar bio Martin Horvacki, jedan od osnivača NK Bačka, pa nije bilo nikakvih problema kada bi trebao zbog treninga ili utakmice izostati s posla. Njegov nogometni talent bio je, za Grad Suboticu, mnogo važniji od službeničkog posla. Nažalost, slabije zdravlje od kojeg je Netoj patio uzelo je danak već u 31. godini njegovog života i Nesto Kopunović je otišao u legendu 1942. godine.
Danas, 75 godina kasnije na svojevrsni mali jubilej godišnjice od njegove prerane smrti, lijepo bi bilo da se na stadionu NK Bačke postavi njegova bista ili barem spomen ploča, u spomen na najvećeg Bačkinog nogometnog talenta.
Netojev nogomet je to zasigurno zaslužio!

Dražen Prćić      



No comments:

Post a Comment