Thursday, July 17, 2014

HAZENA - Zaboravljeni sport





HAZENA

Kada bi se postavilo kviz pitanje »što je hazena«, samo mali broj ispitanika, i to onih starije dobi, znao bi točan odgovor. U pitanju je sport, preteča današnjeg rukometa, koji je nastao na početku prošloga stoljeća, a na našim prostorima se počeo igrati od 1920. godine u Beogradu. Igran je na terenu dimen­zija 45 x 30 m, s vratima dužine 2 m i visine 2,4 m. Ipred vrata nalazio se polukružni prostor od 6 metara. U igri je sudjelovalo po sedam igrača/ igračica, a postojale su tri crtama obilježene sekcije na terenu, u kojima su se nalazile pojedine članice ekipe iz kojih tijekom igre nisu ni smjele izlaziti.
U Suboticu je hazena stigla poslije 1925. godine i u prvo vrijeme se mogla igrati jedino u dvorištu gimnazije gdje je bilo i jedino obilježeno igralište. Najveći međunarodni uspjeh postigle su hazenašice
ženske reprezentacije Jugoslavije koje su 1934. godine na 4. ženskim svjetskim igrama u Londonu osvojile naslov prvakinja svijeta. Poslije oslobođenja 1945. godine, hazena u Subotici ponovno »oživljava« zahvaljujući omladinkama željnim sporta. Na terenima NK Bačka, koja je tada djelovala pod imenom Sloboda, okuplja se veliki broj mladih djevojaka koje počinju samoinicijativno redo­vito trenirati i igrati prve susrete. Prve hazenašice bile su: J. Stantić, M. Kolar, K. Guganović, P. Kolar, G. Nimčević, M. Nimčević, M. Salai, A. Malagurski, T. Ivanković, T. Gabrić, Tomek, Burnać, Lipajić i druge.
Inicijativu i predanost ovih djevojaka prepoznala je uprava Slobode (Bačke), pa se već od 1946. godine prišlo organiziranijem pristupu, no naglasak je sada stavljen više na razvijanje ženskog rukometa kao budućeg sportskog sljednika hazene. Sport se počinje ozbiljnije razvijati pod nadzorom djelatnika J. Neorčića i J. Hevera, se rukomet trenira i igra pod striktnim pravilima novoga sporta. Prvo državno prvenstvo održano je 1948. godine u Zagrebu, a na njemu su sudjelovale ekipe gradova. Suboticu su reprezentirale igračice Slobode i Radničkog i združenim snagama osvojile su naslov prvakinja države. Nažalost, polet nije dugo trajao jer je klub ugašen već 1949. godine i time je označen kraj organiziranoj igri ženskog rukometa na terenima Bačke.
Sjećanja na vrijeme kada je igrala hazenu prenosi Kata Gereg, rođ. Guganović, jedna od prvih igračica ovoga danas već pomalo zaboravljenog sporta.
»Hazenu sam počela igrati 1947. godine na terenu NK Bačke u tadašnjoj ekipi Slobode, kako se tada klub zvao. Trenirale smo redovito, svakoga dana u ranim poslijepodnevnim satima, igrajući najčešće susrete protiv najvećih rivalki iz Radničkog i Spartaka. Igrala sam na poziciji lijevog krila, ali moja igračka karijera nije dugo trajala jer sam hazenu, i potom veliki rukomet koji smo počeli igrati nakon 1949. godine, napustila već 1952. godine. I danas još uvijek pomalo pratim rukomet, podsjećajući se na vrijeme kada sam i sama aktivno igrala hazenu i potom veliki rukomet.

Na fotografiji koja je pred vama nalaze se hazenašice – rukometašice Slobode, snimljene 1947. godine u Subotici.  



No comments:

Post a Comment