Thursday, May 22, 2014

Svi pobjednici ATP Umaga

2013 - Robredo

Španjolac Tommy Robredo, Talijan Fabio Fognini i Francuz Gael Mofils obilježili su 24. izdanje turnira. Fognini je u Umag stigao u vrhunskoj formi, nakon osvajanja prva dva turnira u karijeri, a na putu do finala u iznimno uzbudljivom meču svladao je i Monfilsa. Ipak, njegov niz od 13 uzastopnih pobjeda s uvjerljivih je 6:0, 6:3 prekinuo Robredo, odigravši gotovo savršen meč u finalu pred prepunim umaškim stadionom.

2012 - Čilić

Izdanje turnira u 2012. godini donijelo je i promjenu naslovnog sponzora turnira. Studena je svoje mjesto prepustila Vegeti  /23. ATP Vegeta Croatia Open Umag/. I odmah, uz promjenu imena, nakon više od 20 godina čekanja, Umag je ponovno dobio hrvatskog pobjednika.
Nakon Gorana Prpića, koji je to uspio u prvoj godini održavanja turnira, ove godine, to je pošlo za rukom hrvatskomnajboljem tenisaču Marinu Čiliću.

Pred prepunim stadionom u Stella Marisu pobjedio je u zaista lijepom meču Marcela Granollersa sa 6;4 6;2, stavivši točku na jednom predivnom tjednu teniskih, ali i svih drugih Umaških čarolija.
2011 - Dolgopolov 
Teško da je finale umaškog turnira 2011. godine moglo donjeti zanimljiviji i organizatoru idealniji meč. Sa jedne strane naš Marin Čilić, a sa druge strane mreže, nadolazeća zvijezda svjetskog tenisa ukrajinac Alexandr Dolgopolov. Nakon velike borbe, pred ponovno prepunim tribinama stadiona u Umagu, svoj prvi naslov osvojio je Ukrajinac, pobjedom u tri seta 6:4 3:6 6:3.Ono što je zanimljivo je svakako i nastup Marina Čilića (u paru sa Lovrom Zovkom) u finalu parova (izgubili od kombinacije Bolelli/Fognini), tako da je publika u Umagu 2011. po prvi put, gledala nhrvatskog  tenisača u oba finala.
2010 - Ferrero
Nakon što je na turniru 2009. godine u finalu izgubio od Nikolaja Davidenka, Juan Carlos Ferrero je 2010., u svom četvrtom pokušaju u Umagu, uspio otići korak dalje i osvojiti turnir. U finalnom dvoboju Španjolac je pobijedio talijanskog tenisača Potita Staracea sa 6:4 6:4.

2009 - Davydenko

Drugu godinu uzastopno, prvi nositelj osvaja turnir. Nakon Fernanda Verdasca 2008., to je ove godine pošlo za rukom i Nikolayu Davydenku. Po broju odigranih gemova, bilo je to najkraće umaško finale u povijesti (ne računajući Đokovićevu predaju dvoboja Wawrinki u finalu 2006 godine) - Davydenko je sa 6-3, 6-0 pobijedio Španjolca Juan Carlosa Ferrera.
Davidenko cijeli turnir nije izgubio ni set, a koliko je bio uvjerljiv govori i polufinalna pobjeda protiv Melzera sa čak 6-1, 6-1.Od naših tenisaca u glavnom je turniru nastupio Ivan Ljubičić ( u četvrtfinalu ga je svladao Melzer), te Ivan Dodig (dobio pozivnicu), no već u 1. kolu izgubio je glatko protiv Urugvajca Cuevasa.

2008 - Verdasco

U jednom od najduljih i najneizvjesnijih finala u umaškoj povijesti, prvi nositelj Verdasco svladao u tie-breaku trećeg seta Rusa Andrejeva. Naši samo sudjelovali: Karloviš, Beliš i Veiš ispali u prvom nastupu (Veiša je pobijedio nedavno preminuli Francuz Montcourt), Ljubičić predao Karanušiću u drugom kolu, da bi Karanušića potom izbacio Gonzales.

2007 - Moya

I peta pobjeda Carlosa Moye! U finalu svladao Rumunja Pavela. Prvi nositelj Novak Đoković u 1. kolu poražen od sunarodnjaka Troickog! Na startu su ispali i drugi nosilac Davidenko (od tada još relativno nepoznatog Francuza Simona) te treći nositelj, Ivan Ljubičić. 

2006 - Wawrinka

"Studena" postaje naslovni sponzor umaškoga turnira koji se sada zove "Studena Croatia Open Umag". Jedini finale Umaga koji nije završen: zbog iscrpljenosti Đoković je kod 6:6 u prvom setu predao dvoboj Švicarcu Wawrinki, koji je u drugom kolu uz mnogo muka svladao Čilića. Pozivnicu za turnir, Rasbereger je te godine uručio budućoj zvijezdi Argetincu Del Portu.

2005 - Coria

Wild card, uz velikog Brazilca Gustava Kuertena, dobio je i naš dvojac Saša Tuksar i golobradi Marin Čilić. Obojica su ispala u prvom kolu, za razliku od Novaka Đokovića koji je prvi put u Umagu prošao prvu prepreku, da bi ga u drugom kolu zaustavio Juan Carlos Ferrero.

2004 - Puerta

Carlos Moya dobiva titulu počasnog građanina grada Umaga, te odlikovanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića - Red Danice s likom Franje Bučara, za desetogodišnje nastupanje na turniru. Novak Đoković prošao kvalifikacije, u prvom kolu eliminirao ga je Volandri.

2003 - Moya

Četvrta pobjeda Moye. U finalu je u tri seta nadmašio Talijana Volandrija. Prethodilo je polufinale za sladokusce: Moya - Nadal. Čak šest naših igrača u glavnom ždrijebu: u 1. kolu ispali Krajan, Karanušić i Zovko, u drugom kolu ostala trojica - Karlović, Tuksar i Radić.

2002 - Moya

Treča pobjeda Moye. U finalu bolji od sunarodnjaka Ferrera. Zanimljivo da je Ferrer u turnir ušao kroz kvalifikacije i odmah u prvom kolu eliminirao 1. nositelja Nalbandiana. Naš Željko Krajan stigao do polufinala, nakon što je u 1/4 finala neočekivano svladao Ivana Ljubičića.

2001- Moya

Druga pobjeda Carlosa Moye u Umagu. U finalu svladao je Francuza Golmarda, prethodno, u polufinalu, Argentinca Davida Nalbandiana.
Odlučujućem dvoboju prisustvovala su trojica predsjednika: Slovenije, Kazahstana i Hrvatske.

2000 - Rios

Veliki Čileanac Marcello Rios osvajač je 11. Croatia Opena. U završnom susretu u tri je seta nadvisio prvog nositelja Argetinca Puertu. U glavnom ždrijebu našlo se čak 11 španjolaca. Ivan Ljubičić i opet ispao u drugom kolu - sa 6:4, 4:6, 6:4 svladao ga je kasniji finalist Puerta.

1999 - Norman

Thomas Muster postaje počasni građanin grada Umaga. Obaranje svjetskog rekorda u postavljanju šampanjskih čaša. Lani je Norman zapeo u finalu, ove godine otišao do kraja. Na putu do pobjede, šveđanin je nanizao Canasa, Moyu i Ljubičića! Nemalo iznenađenje bio je ulazak u finale Amerikanca Jeffa Taranga.

1998 - Ulichrach

Predsjednik Tuđman posljednji put na finalu. Te su godine nagrade uručili trećeplasirani nogometaši sa svjetskog prvenstva u Francuskoj, izbornik Ćiro Blažević i Davor Šuker. Kid's day je pretvoren u Kid's week. Niti jedan od prva četiri nositelja (Moya, Mantilla, Kučera, Kuerten), nije došao do polufinala...


1997 - Mantilla

Lani finalist, ove godine pobjednik: Felix Mantilla u završnici je svladao prvog nositelja Sergija Brugueru koji se "prošetao" do finala izgubivši u četiri dvoboja samo 13 gemova! U 1/4 finala čak 6 španjolaca, u polufinalu sva četvorica. Ivan Ljubičić, kao i lani, ispada u drugom kolu...

1996 - Moya

Prva pobjeda Carlosa Moye. Goran Prpić se službeno rastao od profesionalne karijere. Ivan Ljubičić je te godine ostvario svoju prvu pobjedu na touru. U Umagu je zaigrao s pozivnicom; u prvom kolu pobijedio ga je Gustavo Kuerten.

1995 - Muster

Treća Musterova pobjeda. Najdramatičniji finale Muster - Carlos Costa. Španjolac je vodio u finalu 6:3, 5:2, 40-15 i servirao...Goran Ivanišević i Zvonimir Boban odigrali su prijateljski meč. 

1994 - Berasategui

Nakon prošlogodišnjeg poraza u finalu od Mustera, Alberto Berasategui podignuo pobjednički pokal. U finalu je bio bolji od Slovaka Kučere 6:2, 6:4. U Umagu prvi put nastupio i veliki španjolac Emilio Sanchez.

1993 - Muster

Prvi dolazak predsjednika Tuđmana na završnicu turnira. Muster obranio naslov - Umag mu je bio jedan od čak 7 osvojenih turnira te godine (svi na zemlji), čime je oborio rekord šveđanina Willandera koji je 1983. osvojio 6 turnira. 

1992 - Muster

Prvi naslov Thomasa Mustera u Umagu. Te je godine ATP donirao novčani prilog za fondaciju "Spasite djecu Hrvatske". Nakon prva dva turnira koja su se igrala u svibnju, ove je godine turnir održan u zadnjem tjednu kolovoza.

1991 - Poljakov

Umag su posjetili generalni direktor ATP-a Mark Miles i direktor za Europu Pierre Darmon. Turnir je uživo pratio i Dražen Petrović. Bruno Orešar odigrao svoj zadnji meč na ATP turniru. Pobjednik Poljakov do naslova došao iz kvalifikacija - dosad jedini kvalifikant koji je pobijedio u Umagu.

1990 - Prpić

Prvi turnir: jedini put dva hrvatska igrača u finalu. Goran Prpić osvojio svoj jedini ATP turnir, svladavši u finalu Gorana Ivaniševića koji tad još nije imao 19 godina. Dolazak u Umag teniske legende Freda Perryja



No comments:

Post a Comment