Friday, January 10, 2014

Roma - Vječni grad

 Vječni grad

Roma eterna

Svi putovi vode u Rim, stara je maksima koja se potvrđuje tisućama godina od njegova nastanka. Grad nad gradovima poznatij još kao i caput mundi. Jer, povijest zapadne civilizacije ispisana je u vječnom kamenu impozantnih građevina čiji su više ili manje očuvani ostaci posvuda u talijanskoj metropoli. A ima ih na svakom koraku šetnje kroz njene gradske četvrti, trgove i parkove, crkve i muzeje. Za razliku od drugih europskih i svjetskih metropola, Rim nije toliko prostorno golem i s dobrom prethodnom pripremom i racionalnim korištenjem gradskog prijevoza (metro A i B, autobusne linije), u nekoliko dana se može posve lijepo razgledati.

ANGELUS PAPA FRANJE

Početak ovog novogodišnjeg hodočasničkog posjeta Rimu započeo je na Trgu Sv. Petra u Vatikanu, najpoznatijem i najimpresivnijem trgu dugom 340 i širokom 240 metara, tradicionalnim papinskim Angelusom točno u podne prvoga dana nove godine. Par stotina tisuća ljudi iz Italije i ostatka svijeta, uključujući i nas, došlo je čuti riječi pape Franje i primiti njegov blagoslov s drugog prozora s desne strane papinske palače. Ovaj događaj prenosi cijeli svijet, ali je i cijeli svijet bio na ovom događaju jer su hodočasnici i turisti sa svih kontinenata primili pontifexovu svetu riječ u svoja srca i ponijeli je svojim najdražima. Uz neizostavni posjet bazilici sv. Petra, velebnoj crkvi čiji prvi dijelovi datiraju još iz 342. godine (Konstantin), a rekonstrukcija i kasnije dograđivanje započinje 1506. godine, uz potpise besmrtnih građevinskih velikana poput Bramantea, Raffaella, Michelangela sve do Berninija.

COLOSSEUM I FORO ROMANO

Prije legalnosti kršćanske vjere, vjernici su bili proganjani, utamničeni i bacani lavovima u najvećoj ikad izgrađenoj areni Colosseum, izvornim imenom Flavianov amfiteatar, izgrađenom za osam godina (72.-80.) pod carem Vespasianom i njegovim sinom Titusom, zasigurno najprepoznatljivijoj rimskoj građevini s brojnim dorskim, jonskim i korintskim lukovima, koja je mogla primiti za ono vrijeme nevjerojatnih 50.000 gledatelja.
Šećući Rimskim forumom (Foro romano) u neposrednoj blizini Colosseuma, u biti svaki posjetitelj Rima ima priliku hodati stazom (Ulica carskih foruma) kojom su šetali i brojni imperatori, senatori, viđeni građani glavnog grada svijeta i svojevrsnim živim vremeplovom kroz očuvane arheološke iskopine i sačuvane dijelove nekadašnjih impresivnih građevina, sagledati njihovu grandioznost i ljepotu. Naravno, brojni ulični zabavljači, artisti, trgovci suvenirima i brojni prosjaci pomalo će oskvrnuti ukupni dojam, kao što je to učinio i golemi požar 283. godine, nakon kojeg je ovaj prostor poslije barbarskih osvajanja, gradnje privatnih kuća i utvrda sve do 18. stoljeća i prvih arheoloških iskapanja služio i kao pašnjak za stoku!

PANTHEON

Hram svih bogova (Pantheon) dao je izgraditi Augustov zet Agripa (27. godine prije Krista) u vremenu mnogoboštva, uništen je u požaru 80. godine pr. Kr, ali je u Hadrijanovo doba ponovno izgrađen i to je jedina znamenita rimska građevina potpuno sačuvana do današnjih dana. Papa Bonifacije IV. ga je preobrazio u kršćansku crkvu posvećenu Djevici i svecima mučenicima, a u njoj su pokopane mnoge poznate ličnosti talijanske povijesti poput slikara Raffaela, arhitekti Perruzija i Vignole, kraljeva Emanuellea II i Umberta I. Zanimljivost je središnji otvor na krovu kupole (9 m) kroz koji ulazi svjetlost, ali i atmosferske padaline na središnji dio ovog veličanstvenog zdanja na Trgu Rotonda.

KATAKOMBE SV. KALIKSTA

Bogati rimski patriciji pokapani su u hramovima i na svojim privatnim grobljima, obično stanovništvo i rimski biskupi skupa s njima svoje vječne kuće imali su u katakombama, podzemnom groblju nazvanom po papi Kalikstu koji ih je proširio i uredio. Na prostoru od 20 km, na dubinama i do 12 metara pod zemljom, pokopano je više od 500.000 nekadašnjih žitelja Rima čiji je životni vijek nerijetko bio maksimalno 30 godina.

RIMSKI TRGOVI: PIAZZA NAVONA, PIAZZA DEL POPOLO

Navona i Narodni trg, mjesta su koja danas privlače veliki broj domaćih i inozemnih gostiju, predstavljajući svojevrsnu suvremenu verziju nekadašnjeg socijalnog okupljanja na glavnim gradskim trgovima. Prekrasne fontane na Piazzi Navoni, osobito ona središnja čije četiri statue predstavljaju velike svjetske rijeke Dunav, Gang, Nil i Rio de la Plata, jednostavno se moraju vidjeti, baš kao što se moraju kušati i brojne talijanske delicije koje su u ponudi mnogobrojnih obližnjih pizzerija, gelatterija, paneterija, ali i na štandovima uličnih prodavača. Opet, suvremeni pojam turizma neizostavno je povezan uz neizbježni shopping, a Piazza del Popolo, točnije njezin produžetak sve do spomenika Vittoriju Emanuelle II. nudi sve moguće svjetske modne brandove.

FONTANA DI TREVI

Ako ne najljepša, ukusi su različiti, onda sigurno najpoznatija rimska fontana istoimena na Trgu Trevi, projektirana 1735. godine (Salvi) i dotjerana od nekolicine Berninijevih učenika, predstavlja prikaz mitske statue Oceana koji vozi morske konje. Bacanjem novčića u bazen koji simbolizira more, prema općem vjerovanju zajamčen vam je povratak u Rim.

I JOŠ MNOGO, MNOGO TOGA...

Naravno, ovo je samo jedan mali, premali kratki dio priče o Rimu i njegovoj vječnoj ljepoti (Roma eterna), jer ima se još toliko toga za vidjeti, obići i saznati. Jer, svaki je korak trenutak povijesti.
Povijesti u čijem se naručju nalaze i Lateranska katedrala, bazilika sv. Pavla, Sikstinska kapela, Villa Borghese, Kapitol, crkva sv. Marije Maggiore, Circi Massimo, Španjolske stube, Anđeoska tvrđava, Trastavere, Foro Italico i Olimpijski stadion, Tivoli...

D. P.


Poštovani čitatelji volio bi čuti vaše komentare

Crkva Sv. Petra



Pantheon

Fontana di Trevi


Angelus Papa Franje




Vučica (Romul i Rem)

Foro Romano


Colosseo


Piazza Navona

Anđeoska tvrđava

No comments:

Post a Comment