Musaka
od kelja i piletine
1
veći kelj
2
glavice crnoga luka
1
svježa paprika
½
kg mljevenoga pilećega mesa
1
pavlaka
2
jaja i mrvice
Malo
masnoće, papra i soli
Luk
i papriku sitno isjeći i izdinstati na malo masnoće, potom dodati
mljeveno meso, papar i sol i naliti malo vode i lagano kuhati dok
smjesa ne bude mekana. Kelj sitno narezati na deblje rezance, obariti
u slanoj vodi, ocijediti i pomiješati s mesom. Jaja umutiti s 3
supene žlice pavlake. U vatrostalnu posudu posuti mrvice, izručiti
musaku, preliti je jajima s pavlakom i potom zapeći u pećnici.
Služiti s krumpir pireom.
Piletina
s kiselim krastavcima
Sastojci:
½
kg pilećih prsa
3
glavice crnoga luka
2
svježe paprike
4-5
kiselih krastavaca
Malo
ulja i vegete
Priprema:
Luk
i papriku isjeći na listiće i dinstati na malo ulja. Pileća prsa
isjeći na kockice, dodati sječene kisele krastavce. Dinstati na
tihoj vatri oko sat vremena. Služiti uz bareni krumpir.
Špagete
s pilećim mesom i mrkvom
Sastojci:
Dvije
mrkve, dvije glavice crnog luka, 1kg mljevenog pilećeg bijeloga
mesa, dvije supene žlice crvene slatke paprike, vegete po ukusu,
suncokretovog ulja, dve žlice senfa ,
origana po želji, sitno narezane gljive (400 grama), jedna sitno
narezana slatka paprika.
Izrendani
sir po želji.
Dvije
vrećice špageta.
U
posudu sipati ulja koliko
stane u jednu kavenu šoljicu. Ringlu uključiti na dvicu, na laganu
vatru, zatim dodati sitno narezan luk, mrkvu, vegetu (
dve male žlice ), zatim sitno narezane pečurke, i sitno narezanu
slatku papriku na kraju slijedi senf, origano i pileće meso. Polako
miješati .Kada cijela masa poprimi, nakon 5 do 6 minuta miješanja
određenu drugačiju boju, dodati četiri decilitra mlake vode i
ostaviti da se kuha na laganoj vatri. Posudu do pola poklopiti.
Pratiti je li je potrebno dodavati još malo vode i vegete da ne bi
smjesa zagorela i lagano miješati i eventualno pojačati vatru na
tricu da bi smo se uklopili u gotov ručak za 45 do 50 minuta. Kada
procjenimo da je jelo skuhano ugasiti i ostaviti na pola ringle.
Usporedo
neposredno pre završetka navedenog, nekih 10 tak minuta prije
pripremiti veći lonac s vodom i sačekati da slana voda provri.
Sipati u isti najpre jednu vrećicu špageta, dodati malo ulja da ne
bi zagorele i lagano miješati. Nakon 5 do 7 minuta procijediti testo
i staviti u dublju činiju. Isto ponoviti s drugom vrećicom špageta.
Dodati izrendani sir po želji.
Mahune
s mesom
1
kg sečenih mahuna
½
kg pilećih prsa
1
glavica crnoga luka
1
paprika
1
manja vezica peršina
Malo
ulja
2
supene žlice pavlake
Vegete
po ukusu
Sitno
narezati luk i papriku, dinstati na ulju. Pileća prsa narezati na
kockice, dodati dinstanoj smjesi luka i paprike, sipati malo vode i
vegete. Potom prodinstati i dodati mahune i stna narezani peršin.
Doliti još malo vode zbog mahuna. Kada je sve gotovo, dodati
pavlaku.
Pečena
rebra
Sastojci:
2
kg svinjskih rebara
4
crvene paprike
5
češnjeva češnjaka
Lovorov
list
4
žlice ulja
2
dl bijelog vina
Sol,
papar
Priprema:
Skinite
masnoću s rebara, ukoliko ne želite masnije jelo, potom ih nasolite
i popaprite i ostavite da prenoće. Sutradan
ih stavite u nauljenu posudu, i pecite pokrivena na jakoj vatri. Dok
se rebra peku pecite sitno isjeckanu papriku na ulju,
potom dodajte češnjak i lovorov list, te dodajte bijelo vino i
ostavite dok ne prokuha. Tijekom pečenja rebra jednom preokrenuti ,
a kada omekšaju dodajte
pripremljenu papriku i otkrivena pecite do kraja. Preporučeni
prilog
je krumpir. Pečeni,
prženi
ili kuhani.
Gulaš
od gljiva
Sastojci:
600g
gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke)
10
g suhih vrganja
3
žlice ulja
50
g sušene slanine
1
glavica luka
3
mrkve
papar,
sol, celer
lovorov
list
4
češnja češnjaka
škrobno
brašno
vinski
ocat
500
g krumpira
kiselo
vrhnje
Priprema:
Očišćene
gljive isjeći na komade. Narezati slaninu na manje kockice, mrkvu na
kolutiće, te luk na sitnije komadiće. Ugrijati ulje i na njemu
pržiti slaninu i luk, a potom i mrkvu. U smjesu dodati pripremljene
suhe vrganje i gljive. Sve to dobro popržiti, posoliti (dodati
začin) i dinstati uz dolijevanje vruće vode. Potom dodati lovorov
list, celer i nastaviti kuhati na laganoj vatri. Škrobno brašno
razmutiti s vodom i umješati u smesu, dodati i kiselo vrhnje, i malo
vinskog octa. Tijekom spravljanja gulaša paralelno skuhajte krumpir,
kojeg ispasiranog potom dodajte u smjesu.
Ivicine
pastrmke u siru i slanini
10
pastrmki
500
g podlivenog kravljeg sira
250
g slanine
1
čen češnjaka
Vegeta
Način
pripreme: Pastrmke očistiti i puniti sa smjesom sira, koji prethodno
treba izspasirati s malo mlijeka, da bi se masa lakše mrvila. U
izmrvljeni sir dodati sitno isjeckani češnjak. Kada se pastrmke
posve ispune ovom smjesom sira i češnjaka, treba ih obmotati s
tanko narezanim komadima slanine, otprilike po tri šnite na jednu
ribu. Tepsiju
lagano
namazati margarinom ili puterom i poređati pastrmke jednu do druge.
Peći na 200-250
stupnjeva jedno pola sata, a potom ribu lagano preliti s
malo vode (u čaši od 2 dcl) u kojoj se razmuti malo Vegete. Ponovno
vratiti u pećnicu i peći još jedno
15-20
minuta. Nepotrebno je
okretati ribe tijekom pečenja.
Pastrmke
priređene
na ovaj način imaju specifičan kuhano-pečeni okus, jednostavne su
za brzo pripremanje i vrlo pogodne za „muške
kuhare“.
Uz
ovo ukusno jelo najbolje ide kuhani krumpir ili blitva. Salata i vino
po izboru.
Riblji
fileti s krastavcima
50
dag ribljih fileta
2
žlice brašna
2
češnja češnjaka
Limun
Ulje
750
dag krastavaca
1
dcl jogurta
kopar
papar
vegeta
Krastavce
prerezati po duljini, a potom iseći na široke komade. Potrom ih
staviti u posudu s malo vode, dodati vegetu i kuhati do 10- 15
minuta. Dodati izgnječeni češnjak, kopar i papar i jogurt. Sve
izmješati i osoliti po želji. Dok se krastavci budu dinstali
priredite filete tako što će te ih posoliti i pobrašnjaviti, a
potom ispržiti s obje strane. Prirediti na tanjuru skupa s
pripremljenim krastavcima uz dodatak narezanog limuna.
Makaroni
s rikulom
30
dag makarona
2
-3 češnja češnjaka
10
dag rikule
25
dag patlidžana
5
dag crnih maslina
sol
papar
malo
maslaca
3
žlice maslinova ulja
5
dag polutvrdog sira ili parmezana
vegeta
Makarone
skuhati u salnoj vodi i paziti da se ne prekuhaju. Ocijediti ih i
sačuvati dio tekućine. Patlidžane oguliti, narezati ih na kocke,
malo posoliti i ostaviti ih malo da odstoje. Zatim ih osušiti na
papirnatom ubrusu. Na tavi, na ugrijanom maslacu popržiti kocke
patlidžana, dodati usitnjeni češnjak, papar, masline i vegetu.
Potom umiješati skuhane makarone, dio preostale tekućine od kuhanja
i maslinovo ulje. Sve zajedno kratko prokuhati i pred kraj kuhanja
dodati krupno narezanu rikulu, naribani sir i dobro promiješati i
poslužiti vruće.
Mućke
Večera
za 6 osoba
Ovo
jelo je idealno za prilike kada imate drage goste, koje biste željeli
gastronomski obradovati nečim posve drugačijim od klasične ponude
brojnih poznatih jela.
Sastojci:
1
kg sitno isjeckanog svinjskog mesa (od buta)
4
velike glavice crnog luka
½
kg krumpira
4
srednje mrkve
1
čaša riže
1
supena žlica senfa
1
mala žlica mljevene crvene paprike
Prema
ukusu dodati malo ulja i
začina (Vegete
i origana)
Opis:
Luk, mrkvu i krumpir izrezati na sitne kockice, dodati ulja po
potrebi i Vegete, te mljevene crvene paprike sve to prepržiti na
laganoj vatri, uz kontinuirano mješanje. Kada povrće
poprimi
rumeniju boju i bude mekše, ubaciti prethodno isečene kockice
svinjskog
mesa (od buta), dodati malo origana i nastaviti s mješanjem dok i
meso ne poprimi rumeniju boju. Potom u masi dodati 4 dcl vode,
poklopiti posudu u kojoj se kuha i ostaviti na laganoj vatri oko 45
minuta. Rižu, prethodno ostavljenu u vodi, dodati skupa s još 4 dcl
vode, kada se sve navedeno skuha. Pri kraju kuhanja dodati malo
senfa.
Služiti
odmah toplo.
Prilozi:
Da
bi domaćinski ugođaj ovog jela bio još bolji, uz njega možete
servirati
salatu po želji,
kečapa,
tartar sosa, te narezati tvrdog
sira, ali i bilo čega drugog se sjetite ili tog trenutka imete u
kući.
Jelo poslužiti uz crveno vino po izboru.
Teleća
koljenica
Sastojci:
1
teleća koljenica
Glavica
kupusa
1
kg krumpira
20
dag mrkve
15
dag celera
2
rajčice
Sol,
papar
1
dcl vina (bijelo)
Peršin
Priprema.:
Koljenicu
rasjeći na pola, pakratko kuhati u kipućoj vodi. Potom
tu vodu baciti i nastaviti je kuhati, na laganoj vatri do ne omekša,
u 2 dcl vode, uz dodatak soli i papra.
Dodati celer, rajčicu i
mrkvu. Poslije petnaest minuta dodati narezan krumpir i kupus. Kuhati
uz dodavanje bijelog vina.
Na koncu, koljenicu odvojiti od kostiju i služiti uz kuhano povrće,
te posuti peršinom.
Buncek
s keljom
Sastojci
1
sušena koljenica (buncek)
1
glavica kelja
5
dag maslaca ili margarina
2
dag brašna
Sol,
papar
Slatko
vrhnje
Senf
Vegeta
Priprema
Oprati
koljenicu, potom je prokuhati, ocijediti i ponovno nastaviti kuhatina
laganoj vatri. Kada bude skuhana, skinite kožu, odvojite kosti, a
meso narežite na komade i stavite ih u malo vruće juhe. Listove
kelja odvojite od glavice i odstranite srednji dio. Operite ih i
izrežite na debele komade, a potom dinstajte na maslacu i zalite
juhom od koljenice i dalje dinstajte još 10 minuta. Umak pripredite
od preostalog maslaca, u koji umutite brašno i dodajte oko 2 dcl
juhe od koljenice i dobro promiješajte. Dodati vrhnje i još desetak
minuta kuhati. Pred kraj kuhanja začinite paparom i senfom. Dio
umaka dodati narezanom bunceku, a ostatak služiti posebno. Prilog po
želji.
Savjet:
Koljenicu (buncek) kuhati polako na niskoj temperaturi.
Gizin
prisnac
Za
pripremanje ovog poznatog jela potrebno vam je sljedeće:
500g
tankog tijesta
1
kg podlivenog sira
1kg
mladog sira (onog u bijeloj krpi)
8
dcl domaćeg skorupa
soli
po ukusu
6
jaja
Način
pripreme:
Podliveni
sir izmrviti i spojiti skupa smkladim sirom i jajima. Sve dobro
izmiješati, a u tu masu dodati soli po ukusu.
Tijesto
razdvojiti i uzimati po tri komada, svaki zasebno bogato premazati
skorupom, staviti nadjev, saviti kao štrudlu i staviti u tepsiju.
Odgore premazati skorupom (ulje ne treba koristiti, jer potrebnu
masnoću daje skorup) tako raditi dok se ne iskoristi svo
tijesto, sir i skorup.
Tepsiju
staviti u vruću pećnicu i peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Kad
je prisnac gotov, odgore staviti vlažnu krpu i ostaviti da stoji 5
minuta.
Krpu
skinuti, isjeći prisnac na komade i služiti dok je vruć.
Šareni
ražnjići
1
kg svinjetine
Ljuta
crvena paprika
Sol
Svježe
mljeveni papar
Pivo
50
dag svježe paprike
50
dag luka
50
dag patlidžana
Ulje
za premazivanje
Vegeta
Meso
narezati na komade, a papriku i luk narezati na režnjeve. U posudu
složite meso, pospite ga ljutom crvenom paprikom i vegetom. Između
mesa stavite pripremljenu papriku i luk. Sve zalijte pivom i ostavite
da odstoji barem 2 sata, preporuča se i tijekom cijele noći.
Papriku, luk i patlidžane narezati na veće komade. Meso marinade
ocijediti, a potom ga stavljati na štapiće, naizmjenično meso i
povrće. Sve posoliti, popapriti i premazati uljem. Ražnjiće peći
na dobro ugrijanom roštilju, a tijekom pečenja premazivati ih
ostatkom marinade.
Dužim
mariniranjem meso će biti ukusnije!
Škarpina
s krumpirom
1
kg škarpine
1
limun
Maslinovo
ulje
3
dcl bijelog vina
Pola
litre vode
4
češnja češnjaka
Sol,
papar, lovor, ružmarin
1,5
kg krumpira
Vegeta
Ribu
oprati i očistiti, a potom je premažite limunom i ostaviti jedno
vrijeme da odstoji. Nakon toga je posolite i popaprite. U posudu
stavite malo ulja, pripremeljenu ribu i očišćen krumpir narezan na
komade. Peći na vatri od 220 stupnjeva. Dok se ovo jelo priprema,
radi se preljev od maslinovog lja, vina, vode, češnjaka, papra,
lovora, ružmarina i vegete u kojemu se svi sastojci malo prokuhaju.
Kada riba i krumpir budu na pola pečeni, preliti pripremljenim
preljevom i potom peći do kraja.
Grah
juha
300
gr graha
2
peršina
3
mrkve
1
paštrnjak
1
glavica luka
2-3
čena češnjaka
Sol,
vegeta, maslac
Brašno
1
mala žlica crvene mljevene paprike
Grah
dobro oprati i staviti da prokuha, potom odliti vodu i naliti čistu.
U novu vodu, pored graha, dodati očišćen peršin, paštrnjak,
mrkvu, češnjka, crni luk i vegetu po želji. Sve ostaviti na vatri
2,5 – 3 sata. Kada je grah skuhan, napraviti zapršku. U malu
posudu uliti i ugrijati maslac, dodati malo brašna, potom sve to
umiješati i dodati crevene mljevene paprike. Na koncu, zapršku
dodati u grah juhu i osoliti po ukusu.
Tijesto
sa sirom i makom
2
jaja
Oštro
brašno
1
dcl vode
Tijesto
zamijesiti dok ne bude malo tvrđe, razviti ga i izrezati. Skuhati u
slanoj vodi, a kad je skuhano ocijediti ga i dodati naribanog sira
trapista. Kod tijesta s makom umjesto sira dodati mak pomiješan sa
šećerom.
Pileća
prsa s krumpirom
500
g pilećih prsa
1
kg krumpira
3-4
glavice crnoga luka
Senf
Origano
Vegeta
Pavlaka
ili sir
Prvo
skuhati krumpir isječen na ploške. Za to vrijeme pileć prsaa
isklofati i staviti u tepsiju premazanu s malo ulja. Isjeći luk na
kolutove i dodati ga na već pripremljena prsa koju su, prije tofga,
premazana senfom. Staviti posudu u pećnicu zagrijanu na 250
stupnjeva i peći do pola sata. Potom skuhani krumpir iscjediti i
dodati u tepsiju s mesom i lukom, smanjiti temperaturu na 100
stupnjeva i peći još najviše petnaest minuta. U međuvremenu
ostatak senfa pomiješati s jednom čašom vode i pavlakom (sir) i
na koncu preliti preko smjese krumpira i mesa, uz dodatak origana.
Začiniti prema želji.
Svetline
sarmice od vinovog lišća
Sastojci:
25
– 30 listova vinove loze
500
g mljevenog mesa (mješano
svinjsko-juneće)
1
jaje
1
glavica crnog luka
7-10
dag riže
1
limun
3
velike žlice ulja
2
velike žlice brašna
1
mala žlica crvene mljevene paprike
malo
mirođije
Biber
i sol po okusu
Priprema:
Mlade
listove vinove loze ubrati prije prskanja, a tijekom sezone brati
nove i ostavljati ih u zamrzivač.
Listove
loze prije korišćenja preliti ključalom vodom da smekšaju. U
meso dodati sitno isjeckani luk, jaje, rižu, biber, sol i sve dobro
izmješati da se obrazuje masa. Na list staviti masu i potom
oblikovati sarmice (isti postupak kao i kod pripremanja klasične
sarme)
i potom ih redati u pripremljenu posudu, te iskrižati limun na
ploške i staviti ih na sarmice. Naliti vode da bude „dva prsta“
iznad sarmi. Kuhati na tihoj vatri 2-3 sata. Kada je kuhanje pri
kraju, napraviti zapršku, u hladno ulje dodati brašno
i mirođiju i polako zagrijevati. Kada je uprženo,
skinuti s vatre i dodati mljevenu crvenu papriku i malo hladne vode.
Dobro izmješati i sipati na sarmice da još malo provrije.
Služiti
uz kiselo vrhnje.
Piletina
na kijevski način
Pileća
prsa
15
dag maslaca
Peršin
Sol
Papar
Limunov
sok
Brašno
Jaja
Mrvice
za paniranje
Ulje
Vegeta
Priprema:
Maslac
pjenasto izmiješati, dodati peršin koji je sitno naseckan, začiniti
paprom i vegetom. Dobro izmiješati i ovako pripremljeni maslac
oblikovati u tanki valjak. Zamotati u foliju i ostaviti u hladnjak da
očvrsne. Filetirana pileća prsa lagano istući, posoliti i nakapati
limunovim sokom. Rashlađeni maslac iseći i na svaki pripremljni
odrezak staviti po jedan dio i sve zajedno zarolati. Uvaljajte ih u
brašno, razmućena jaja i mrvice, te potom pržiti na ugrijanom ulju
oko desetak minuta. Prilog po želji.
Svinjski
medaljoni
50
dag svinjskog filea
Malo
ulja
Limun
Sol,
papar
Brašno
Malo
bijelog vina
2
dcl slatkog vrhnja
3
dag maslaca
Peršin
Vegeta
Priprema
Meso
narezati na manje odreske, potom ih rastući i namazati vegetom i
soli i poprskati limunovim sokom. Ostaviti ih da odstoje, a nakon
određenog vremena posuti ih brašnom i peći ih na ugrijanom ulju,
brašnjavu stranu okrenutu na dole. Kada odresci poprime smeđu boju,
zaliti ih vinom i lagano dinstati. Pred kraj umiješati slatko
vrhnje, još malo limunova soka, popapriti i još dodati malo vegete.
Sve zajedno prokuhati, a pred kraj kuhanja u umak umiješati maslac.
Uz ovo jelo možete, kao prilog, služiti kuhani krumpir ili krokete.
Petrovi
špageti
500
grama špageta
250
grama mljevenog bijelog pilećeg mesa (prsa) ili
Mljevene
junetine
100
grama mariniranih gljiva
1
glavica crnog luka
Origano
Kečap
po želji
Ulje
ili maslac
Mjesni
dodatak od mljevenog bijelog pilećeg mesa (prsa) ili mljevene
junetine možete pripremiti tako što ćete u tavi zagrijati ulje ili
maslac i propržiti pripremljeno meso, u smesu dodati sitno narezanog
crnog luka, potom sve zajedno prodinstati. Kuhati između 45 -60
minuta, uz dolijevanje vode, sve dok mjesni dodatak ne bude skuhan.
Špagete skuhati, ocijediti i potom ih preliti mjesnim dodatkom od
mesa prema vlastitom izboru.
Na
koncu, jelo ukrasiti origanom zbog specifične arome, a po ukusu i
kečapom.
Služiti
toplo, odmah nakon pripreme, najbolje uz crno vino.
No comments:
Post a Comment