Friday, March 27, 2015

HORVACKI BAČKA 1901 - 1939


DRAŽEN PRĆIĆ: HORVACKI BAČKA 1901 - 1939


Subotica je treći grad po veličini u cijeloj zemlji, gospodarstvo je u razvoju, društvene aktivnosti su na visini, a tu su i nebrojene športske i razne druge udruge i događaji u njihovoj organizaciji. Ali, ovo je samo kratak sublimat novinskih napisa iz vremena s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. O silaznoj putanji našega grada u kasnijim razdobljima ovoga puta nećemo, ali o ponosnoj povijesti možete čitati u našem programu već najavljenoj knjizi poznatog subotičkog pisca Dražena Prćića "Horvacki Bačka 1901–1939".
Knjiga se u javnosti pojavila prošloga tjedna. Povijesno–dokumentarni je to roman koji govori o nastanku prvog nogometnog kluba na jugoslavenskim prostorima – Nogometnog kluba "Bačka", kroz pripovijetku o Martinu Horvackom, jednom od njegovih utemeljitelja, i njegovoj obitelji.
Roman "Horvacki Bačka 1901–1939" Prćićevo je prvo povijesno dokumentarno djelo i o njemu skromno kaže:
"U ovom je romanu u biti isprepletena, dokumentarnim načinom pripovijedanja, cjelokupna povijest najvažnijih događanja u Subotici u navedenom razdoblju. U njoj se, kao takvoj, spominje 150 imena, događaji, ljudi koji su nekim svojim djelovanjem obilježili povijest Subotice u tom razdoblju."
"Dokumentarni je to roman, s pripovijetkom koja pridonosi da se Subotičani još bolje upoznaju sa svojim gradom, koji je, u trenutku o kojem se piše u knjizi, bio veći od Beograda i Zagreba, koji je bio treći po veličini grad u Ugarskoj, iza Budimpešte i Segedina. Pripovijetka je to o gradu koji je iznjedrio velike ljude u raznim područjima – sportu, kulturi, zabavi, umjetnosti, znanosti."

U Subotici je postojala škola na razini gimnazije još 1747. godine, tenis je igran još 1878., klupski nogomet 1901., Ivan Sarić je letio 1910. godine, a u knjizi je još puno ovakvih uvida u povijest našega grada, podsjeća Prćić.
Knjiga govori o tome kako su svi građani Subotice u ono vrijeme skupa živjeli, radili, prihodili na korist Subotice, što se uz jednu laku šetnju našim gradom može i vidjeti, veliča se subotički duh, a što su Hrvati u određenoj mjeri prednjačili, to je već stvar dokazane povijesti, kaže na koncu Dražen Prćić.


Siniša Jurić
Radio Subotica


No comments:

Post a Comment